Κατασκευή ιστοσελίδων (Web Development)

Η εξέλιξη της τεχνολογίας καθιστά απαραίτητη την προβολή μιας επιχείρησης στο διαδίκτυο. Ο τρόπος με τον οποίο μια επιχείρηση ή ένας οργανισμός μπορεί να προβληθεί στο διαδίκτυο είναι η κατασκευή μιας ιστοσελίδας ή καλύτερα, η κατασκευή μιας διαδικτυακής εφαρμογής.


Μια ιστοσελίδα είναι με απλά λόγια, ένα σύνολο πληροφοριών με συγκεκριμένη δομή, αποθηκευμένων σε κάποιο web server. Οι πληροφορίες αυτές είναι προσπελάσιμες μέσω οποιουδήποτε σελιδοδείκτη (web browser). Οι ιστοσελίδες κατηγοριοποιούνται σε δύο κύριες κατηγορίες. Στις στατικές και στις δυναμικές


Στατικές ιστοσελίδες

Στατικές ιστοσελίδες ή καλύτερα, ιστοσελίδες στατικού περιεχομένου, είναι οι ιστοσελίδες των οποίων το περιεχόμενο παραμένει αμετάβλητο μετά την κατασκευή της ή αλλάζει τόσο σπάνια που δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποιος πίνακας ελέγχου και διαχείρισης περιεχομένου. Τέτοιες ιστοσελίδες είναι συνήθως ιστοσελίδες που προβάλλουν το εταιρικό προφίλ μιας επιχείρησης ή ενός επαγγελματία που δεν χρειάζεται αλληλεπίδραση με τον επισκέπτη. Συνήθως διαθέτουν απλά μια φόρμα επικοινωνίας. Οι στατικές ιστοσελίδες έχουν σημαντικά χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με μια δυναμική αλλά σπάνια εξυπηρετούν τις ανάγκες μιας σύγχρονης επιχείρησης.
Το κόστος για την κατασκευή μιας απλής στατικής ιστοσελίδας ξεκινάει από 100€

Δυναμικές ιστοσελίδες

Ιστοσελίδες δυναμικού περιεχομένου, είναι οι ιστοσελίδες των οποίων το περιεχόμενο ανανεώνεται. Εκτός όμως από την ανανέωση και την πρόσθεση νέου περιεχομένου, οι δυναμικές ιστοσελίδες μπορούν να αναπτύξουν περιβάλλον αλληλεπίδρασης με τον επισκέπτη αλλά και να διεκπεραιώσουν διαδικασίες μιας επιχείρησης αυτοματοποιημένα. Όπως για παράδειγμα ηλεκτρονικές πωλήσεις, πληρωμές μέσω πιστωτικής κάρτας και άλλα. Δείτε παρακάτω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή δυναμικής ιστοσελίδας και φυσικά για το κόστος της.


Συχνές απορίες

Ενώ η κατασκευή μιας ιστοσελίδας στατικού περιεχομένου αποτελεί σχετικά απλή και οικονομική υπόθεση, τα πράγματα περιπλέκονται στην περίπτωση κατασκευής μιας δυναμικής ιστοσελίδας. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε συχνές απορίες που έχουν οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι.


Μπορώ μόνος μου να υποστηρίξω την ιστοσελίδα μου;

Για την λειτουργία μιας ιστοσελίδας, είναι απαραίτητες οι βασικές γνώσεις χειρισμού υπολογιστή. Αν μπορείτε μόνοι σας να μπείτε στο internet και να διαβάσετε αυτό το κείμενο, τότε σίγουρα μπορείτε να εκπαιδευτείτε στην διαχείριση της ιστοσελίδας σας!


Είναι απαραίτητο να έχω ιστοσελίδα για την επιχείρησή μου;

Πιθανότατα, οι φυσικοί σας πελάτες να γνωρίζουν ήδη την επιχείρησή σας και να έχετε αναπτύξει φιλικές σχέσεις. Μπορεί επίσης οι φυσικοί σας πελάτες να μην πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές. Παρόλα αυτά, δεν θα ήταν προς όφελος της επιχείρησης να αποκτήσει νέους πελάτες; Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να προβάλει κάποιος την επιχείρησή του στο internet.

  1. Με την προβολή της επιχείρησής σας στο διαδίκτυο, περισσότεροι άνθρωποι ενημερώνονται για τις δραστηριότητές της. Ακόμα κι αν δεν υποστηρίζει η σελίδα σας ηλεκτρονικές πωλήσεις, μπορείτε να κατευθύνετε τους δυνητικούς σας πελάτες στο φυσικό σας κατάστημα και να τους διαχειριστείτε.

  2. Αν αποφασίσετε να κατασκευάσετε μια ολοκληρωμένη ιστοσελίδα για την επιχείρησή σας, στην ουσία θα έχετε αποκτήσει ένα ακόμη κατάστημα. Κατά συνέπεια, πιθανότατα θα αυξήσετε τις πωλήσεις σας, χωρίς να χρειάζεστε την επένδυση και τα πάγια έξοδα που θα χρειαζόταν ένα φυσικό κατάστημα. Στη συνέχεια του κειμένου θα ενημερωθείτε επαρκώς για το κόστος ανάπτυξης και συντήρησης μιας δικτυακής εφαρμογής.

  3. Πάνω από το 70% των καταναλωτών πιστεύει ότι θα βρει καλύτερη τιμή για κάποιο προϊόν ή υπηρεσία στο internet απ' ότι σε ένα φυσικό κατάστημα.


Με καλύπτει κάποιο δωρεάν λογισμικό; (π.χ. wordpress,joomla,opencart κ.τ.λ.)

Πρώτα απ' όλα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στην περίπτωση του δωρεάν λογισμικού δεν γίνεται κατασκευή λογισμικού αλλά εγκατάσταση ενός προκατασκευασμένου λογισμικού.

Πολλές φορές τα δωρεάν λογισμικά, όπως το joomla, το wordpress ή το opencart, επαρκούν για την προβολή μιας προσωπικής ή εταιρικής ιστοσελίδας.

Είναι όμως πραγματικά δωρεάν; Ναι, είναι πραγματικά δωρεάν, στην περίπτωση που κάποιος διαθέτει αρκετές γνώσεις για να το εγκαταστήσει σε έναν web server και να το παραμετροποιήσει. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον που έχει επάρκεια γνώσεων για την εγκατάσταση και παραμετροποίηση του λογισμικού (όχι απαραίτητα σε προγραμματιστή) με κάποιο κόστος.

Επίσης, τα δωρεάν λογισμικά είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να καλύπτουν τις γενικές και όχι τις ειδικές ανάγκες μιας ιστοσελίδας. Δηλαδή για παράδειγμα, τις περισσότερες φορές δεν καλύπτουν στη βασική τους έκδοση τις πληρωμές μέσω πιστωτικής κάρτας. Σε οτιδήποτε δεν καλύπτει η βασική έκδοση, είναι απαραίτητη η πρόσθεση κώδικα (plugin) για την προσθήκη μιας λειτουργίας, πολλές φορές με επιπλέον κόστος αγοράς του πρόσθετου κώδικα αλλά και κόστος για την εγκατάσταση και παραμετροποίησή του.

Ενώ παλιότερα το κόστος κατασκευής μιας ιστοσελίδας ήταν σαφώς μεγαλύτερο από το κόστος εγκατάστασης ενός δωρεάν λογισμικού, σήμερα το κόστος κατασκευής έχει μειωθεί τόσο ώστε να αποτελεί ελκυστική επιλογή έναντι των δωρεάν λογισμικών, ενώ παράλληλα αποφεύγονται τα μειονεκτήματα του δωρεάν λογισμικού.

Στο bokos.net.gr δεν εγκαθιστούμε δωρεάν λογισμικό, παρότι σας προσφέρουμε αυτήν την δυνατότητα χωρίς κόστος, μέσα από το περιβάλλον διαχείρισης (Plesk) κάθε πακέτου φιλοξενίας στον server μας.

Κατασκευάζουμε την ιστοσελίδα σας από την αρχή, ακολουθώντας όλα τα σύγχρονα μοντέλα κατασκευής (π.χ. responsive) , με σύγχρονο στυλ και προσαρμοσμένη στις δικές σας ανάγκες, καθιστώντας τη μοναδική τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά.

Είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε κάθε μεταγενέστερη αλλαγή που μπορεί να προκύψει, εικαστικά ή προγραμματιστικά.

Παρακάτω στο κείμενο, παρουσιάζεται αναλυτικά η μεθοδολογία και το κόστος ανάπτυξης μιας δικτυακής εφαρμογής.

Βασικά μειονεκτήματα δωρεάν λογισμικού :

  1. Δυσκολία στην εγκατάσταση και παραμετροποίηση

  2. Μεγάλο κόστος εξατομικευμένης επεκτασιμότητας

  3. Κρυφά κόστη (εγκατάσταση,παραμετροποίηση,εκπαίδευση,συντήρηση,ανάπτυξη)

  4. Τα δωρεάν πρότυπα σελίδων (templates) συνήθως είναι απαρχαιωμένα


Τι είναι το SeO;

SeO ή αλλιώς Search Engine Optimization, είναι η διαδικασία βελτιστοποίησης της δομής και του περιεχομένου μιας ιστοσελίδας με σκοπό την ανάδειξή της σε υψηλές θέσεις στις μηχανές αναζήτησης. Εμείς, κατασκευάζουμε την ιστοσελίδα σας έτσι ώστε να είναι συμβατή με όλα τα διεθνή πρότυπα (W3C,WCAG κ.τ.λ.) ώστε να αξιολογούνται υψηλότερα από τις μηχανές αναζήτησης και είμαστε δίπλα σας για να σας οδηγήσουμε βήμα προς βήμα σε ένα καλό και επικερδές αποτέλεσμα σε ότι αφορά την εμφάνιση της ιστοσελίδα σας όσο το δυνατόν ψηλότερα στις μηχανές αναζήτησης.


Τι θα γίνει με την παλιά μου σελίδα;

Αν ήδη έχετε μια ιστοσελίδα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα δεδομένα της γιατί δεν πρόκειται να χαθούν. Εμείς αναλαμβάνουμε την μεταφορά των δεδομένων από το παλιό σας website στο νέο με ασφάλεια, είτε αυτό αφορά τα δεδομένα ενός e-shop είτε απλά φωτογραφίες και κείμενα.


Η ιστοσελίδα θα είναι φιλική και ευανάγνωστη από κινητό;

Όλες οι ιστοσελίδες που κατασκευάζουμε είναι πλήρως ανταποκρίσιμες (responsive) σε κάθε συσκευή. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι αφενός το site σας θα είναι προσβάσιμο από όλους και αφετέρου ότι δεν αυξάνεται το κόστος κατασκευής διαφορετικών εφαρμογών για κάθε τύπο συσκευής.


Πόσο θα μου κοστίσει;

Ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για την επένδυση στην κατασκευή μιας ιστοσελίδας ή δικτυακής εφαρμογής να είναι στην εποχή μας ο οικονομικός. Ας δούμε όσο πιο αναλυτικά γίνεται τι κοστίζει η κατασκευή μιας διαδικτυακής εφαρμογής, ή αλλιώς μιας δυναμικής ιστοσελίδας.

Κατοχύρωση ονόματος χώρου (domain name registration) : Κάθε ιστοσελίδα χρειάζεται ένα όνομα με το οποίο οι δυνητικοί πελάτες θα την επισκέπτονται. Οι τιμές για την κατοχύρωση των συνηθέστερων καταλήξεων (π.χ. .gr|.com), κυμαίνονται στα 10€ ανά έτος συν Φ.Π.Α. Μπορείτε να αναζητήσετε το όνομα χώρου που ταιριάζει στα κριτήριά σας πατώντας εδώ

Φιλοξενία ιστοσελίδας (web hosting) : Το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας αποθηκεύεται σε web server. Ανάλογα με τις ανάγκες της ιστοσελίδας σας σε χώρο, μηνιαίο traffic κ.α., πρέπει να επιλέξετε πακέτο φιλοξενίας. Σε εμάς το οικονομικότερο πακέτο φιλοξενίας, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες ενός μέσου e-shop κοστίζει 3,75€ ανά μήνα συν Φ.Π.Α. Δείτε όλα τα πακέτα μας εδώ

Σχεδιασμός (web design) : Ο σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα γιατί αποτελεί το μέσο αλληλεπίδρασης του επισκέπτη-δυνητικού πελάτη με την εφαρμογή. Ο καλός και σύγχρονος σχεδιασμός, που προσφέρει λειτουργικότητα και ευκολία στον επισκέπτη καθιστά πιθανότερη την αύξηση των πωλήσεων. Ενώ το κόστος σχεδίασης μιας ιστοσελίδας μπορεί να κοστίσει αρκετές χιλιάδες ευρώ, υπάρχει και η οικονομική λύση επιλογής ανάμεσα σε δεκάδες πρότυπα (templates) που σας παρουσιάζουμε και που το κόστος τους ξεκινάει από 50€ και φτάνει τα 200€ συν Φ.Π.Α. Σε κάθε περίπτωση, ο τελικός σχεδιασμός ακολουθεί όλους τους σύγχρονους κανόνες σχεδίασης και τα διεθνή πρότυπα και φυσικά η ιστοσελίδα είναι προσβάσιμη από κάθε συσκευή (desktop,laptop,mobile κ.τ.λ.)

Ανάπτυξη αυτοματισμών (web development) Σε μια δικτυακή εφαρμογή όπως είναι για παράδειγμα ένα e-shop, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη λογισμικού που θα υλοποιεί τους απαραίτητους για τη λειτουργία της εφαρμογής αυτοματισμούς (π.χ. πρόσθεση στο καλάθι, ηλεκτρονική πληρωμή κ.α.). Το κόστος για την ανάπτυξη ενός τυπικού λογισμικού από εμάς, για ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, ανέρχεται στο στα 500€ συν Φ.Π.Α.

Λοιπά κόστη Εκτός από τα βασικά κόστη που αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν κάποια επιπλέον που αφορούν ιδιαίτερες ανάγκες κάθε επιχείρησης ή ιστοσελίδας. Για παράδειγμα η σύνδεση της αποθήκης του ηλεκτρονικού σας καταστήματος με την αποθήκη της εμπορικής σας εφαρμογής ή η σύνδεση B2B του ηλεκτρονικού σας καταστήματος με την αποθήκη του προμηθευτή σας (γέφυρα). Σε κάθε περίπτωση, επειδή δεν παραμετροποιούμε έτοιμα λογισμικά, είμαστε σε θέση να καλύψουμε κάθε τρέχουσα ή μελλοντική τεχνολογική σας ανάγκη. Εσείς σκέφτεστε, εμείς αναπτύσσουμε λογισμικό!. Το κόστος για την ανάπτυξη εξατομικευμένου κώδικα μεταβάλλεται κατά περίπτωση.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.